Ховърбордът на Lexus показа чудеса в Барселона

Lexus разработи ховърборд в сътрудничество с учени от IFW Дрезден и Evico GmbH

Ховърбордът на Lexus се поставя върху писта, оборудвана с постоянни магнити

След предварителния анонс на ховърборда на Lexus през юни, луксозната автомобилна марка представи официално проекта в Кубейос, Барселона. Тестовете се проведоха на специално създаден ховърпарк, който съчетава елементи от скейт културата с технологии, вградени в архитектурата.

Над 200 метра магнитна писта бе транспортирана от Дрезден в Барселона, за да бъде положена под основата на ховърпарка и да позволи Lexus да покаже трикове, които никой скейтборд не би могъл да изпълни – например преминаване през воден басейн.

Ховърбордът e способен да извършва впечатляващи скокове

Ховърбордът e способен да извършва впечатляващи скокове

Lexus започва да работи по ховърборд преди 18 месеца в сътрудничество с екип от учени от IFW Дрезден и Evico GmbH – експерти в областта на магнитната левитация. След продължителни тестове с професионални скейтбордисти и тест-скейтъра Рос МакГуурън в Дрезден, екипът решава да изпробва ховърборда до границите на неговите възможности чрез допълнителни изпитания в динамична среда.

„Още в началото на процеса знаехме, че реализацията ще изиска да предизвикаме установените граници на технологията, дизайна и иновациите. Въпреки че използвахме всички технологични познания на екипа, установихме, че създаването на ховърборд може да бъде много сложен процес”, разказва Марк Темплин, изпълнителен вицепрезидент на Lexus International.

Lexus показа трикове, които никой скейтборд не би могъл да изпълни – например преминаване през воден басейн

Lexus показа трикове, които никой скейтборд не би могъл да изпълни – например преминаване през воден басейн

В крайна сметка, преминавайки през серия предизвикателства, върхове и спадове, екипът създава продукт, който олицетворява философията на Lexus за дизайн и технологии, известна като „Удивителни в движение”.

„Над 20 години от моя живот съм карал скейтборд, но при усещането за тотално отсъствие на сцепление сякаш трябваше да започна да се уча отново, особено за правилната стойка и баланс, необходими за каране на ховърборд. Това е изцяло ново преживяване”, заяви професионалният скейтбордист и тест-ховърбордист Рос МакГуурън.

Технологията зад ховърборда на Lexus съдържа два криостата – резервоари, които съдържат суперпроводим материал при температура от -197 градуса, поддържана в баня от течен азот. След изпълнението на това условие, ховърбордът се поставя върху писта, която е оборудвана с постоянни магнити.

„Магнитното поле от пистата е ефективно „замразено” в суперпроводниците в борда, които от своя страна поддържат дистанция между ховъра и пистата – така се постига ховъринг ефект. Тази сила е достатъчна да държи ховърбордиста в движение и позволява да се извършват впечатляващи скокове”, пояснява д-р Оливие де Хаас, изпълнителен директор на Evico.

Lexus засне и публикува филма SLIDE, режисиран от знаменития филмов директор Хенри-Алекс Рубин, който показва финалния тест на творението. SLIDE включва спортния седан GS F и е част от четвъртия проект от сериите „Удивителни в движение”. Ховърбордът на Lexus ще остане прототип и няма да влезе в продажба, уточниха от компанията.

Коментар